Glas engineering

De rol van glas is niet weg te denken uit gebouwen. In de gevel en het dak speelt het een cruciale rol in de interactie van een gebouw met zijn omgeving. Niet alleen op het gebied van licht-, warmte- en geluidtransmissie, maar ook in communicatief, esthetisch en visueel opzicht. Ook in het interieur neemt glas een vooraanstaande positie in. Wanden, deuren, trappen en vloeren worden regelmatig (deels) in glas uitgevoerd. Glas vervult daarbij ook steeds vaker een dragende functie, als stabiliteitswand, maar ook als kolom, ligger of portaal.

De ontwikkelingen op het gebied van glastoepassingen staan niet stil. Er komen steeds grotere formaten beschikbaar. Verbeterde folies en wapening maken vergaande constructieve toepassing mogelijk. Functies worden geïntegreerd: glas kan worden voorzien van schakelbare tussenlagen, photovoltaïsche cellen, LED verlichting en verwarming. Koud en warm gebogen glas, gegoten glas en buisglas, transparante kunststoffen en verlijmde verbindingen openen een wereld aan vormgevingsmogelijkheden.
Diensten

Witteveen+Bos benut de mogelijkheden van glas optimaal, zowel bouwkundig en constructief. We bieden daarbij onder meer de volgende diensten aan:

  • Ontwerp & Detaillering
  • Specificatie
  • Veiligheidsanalyse
  • Berekening & toetsing
  • Schadeanalyse

We kunnen meedenken over vormgevingsmogelijkheden, veiligheidsconcepten opstellen, detaillering uitwerken en materiaal- en afwerkingsspecificaties bepalen. Indien nodig betrekken we bouwfysicaspecialisten bij een project. Voor de constructieve berekening beschikt Witteveen+Bos over het toegesneden software pakket SJ Mepla. Bij complexe, samengestelde glasconstructies zetten we algemene EEM pakketten in, zoals Scia Engineer of DIANA. Desgewenst kan het testen op locatie worden begeleid of schadeonderzoek worden uitgevoerd.

Van het gebaande pad

Glas wordt op velerlei wijze toegepast in gebouwen, variërend van een standaard raam tot volledige constructies. Daarbij worden voortdurend nieuwe grenzen opgezocht. Er is meer mogelijk dan de huidige praktijk doet vermoeden. Wij gaan met en voor onze opdrachtgevers graag op zoek naar het buitengewone.